A biztonság szolgálatában

2016.11.29. 08:03:56
A Seawing Kft. zászlóshajójának tekinthető SiS (Seawing Integarted Solution) rendszere már több, mint öt éve van a piacon. Az eladott és működő rendszerek számadatai, valamint az elégedett ügyfelek is azt mutatják, hogy jó döntés volt egy teljesen megújított szoftver bevezetése, a korábbi évek népszerű SEASEC és SeaGuard programok helyett.
A SiS bevezetése óta beüzemelt rendszerek száma átlépte a 400-as határt és évről-évre növekvő tendenciát mutat, csak 2016-ban jóval 100 feletti mennyiségben telepítettek már új SiS rendszert. Az üzemelő rendszerek között megtalálhatóak a pár belépési ponttal kiépült megoldások és az országos hálózatok, sokféle kiépítettséggel.

A SiS megoldásainak át kellett venniük Seawing Kft. előző rendszereinek, a SEASEC-nek és a SeaGuardnak a szerepét is, amelyek közel 20 évig voltak jelen a piacon. A döntés mögött nagyrészt az állt, hogy a korábbi rendszerek tapasztalatait egy korszerűbb, új megoldásba összesítse SEAWING Kft. Fontos volt az is, hogy az alkalmazott fejlesztői környezet és szoftver technológia a lehető legmodernebb legyen, amely hosszú időn át fenntartható. A SiS fejlesztésének indulásakor kiválasztott nagyon hatékony fejlesztői környezet biztosítja a modern programozási lehetőségeket. A SiS rendszer egy olyan keretrendszer, amely folyamatosan bővül, de úgy, hogy nem képez elágazásokat. Ez a fejlesztési módszer sokkal stabilabb és kezelhetőbb szoftvert eredményez.

Hiába jobb és több az új megoldás, a régi felhasználóktól is egyfajta új gondolkodást, áthangolódást kíván. Különösen gond ez a régi rendszereket hosszú ideje használók számára. Vagyis a legnagyobb kihívást az emberi tényező jelentette és jelenti ma is. Az évek során megszokott SEASEC/SeaGuard rendszer csuklómozdulatai helyett, egy teljesen új felépítésű és modern kezelőfelülettel rendelkező rendszer kerül az üzemeltetők kezébe. Az új szemléletű működés a felhasználók igényeinek figyelembe vételével került kialakításra, eleinte mégis gyakran ellenállásba ütközött. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a SiS rendszer használók pár nap alatt képesek elsajátítani a rendszer használatát úgy, hogy észrevétlenül használnak olyan hasznos funkciókat, amit ma Magyarországon csak a SiS rendszer kínál. A SiS szinte végtelen számú beállítási lehetőséggel rendelkezik. Ez rendkívül hasznos az üzemeltetők és a felhasználók számára, mert ma mindenki ahhoz van hozzászokva, hogy minden információ azonnal álljon a rendelkezésre. Ezt szolgálja ki a SiS.

Figyelembe kell venni azt, hogy mivel egyre több szereplő van a piacon a biztonságtechnika minden területén, egyre nehezebb megoldani azt, hogy a különböző gyártmányokból összeállított integrált felügyeleti/biztonságtechnikai rendszer képes legyen a zavartalan és gyors működésre. Ehhez szakértelem kell. A sávszélesség és a gépek teljesítményének növekedésével párhuzamosan a tárolt adtok mennyisége is folyamatosan nő, amit emészthetővé, kezelhetővé kell tenni. Ehhez is segítséget ad a SiS. Ma már egyre nagyobb az igény a nem biztonsági funkciók kezelésére is, ami a felhasználó komfortját növeli.

Egy biztonságtechnikai rendszerrel szemben elvárás a sokoldalúság, az integráltság több alrendszerrel, vagy más külső rendszerrel:
  • az IT AD könyvtárával
  • az adott cég HR rendszerével
  • jegykezelő rendszerrel
  • videó felügyeleti rendszerrel
  • tetszőleges munkaidő nyilvántartóval, bérszámfejtővel
  • vagyonvédelmi rendszerrel
  • tűzjelző rendszerrel
A SiS széleskörű felhasználói tapasztalatokra és visszajelzésekre alapozva folyamatosan fejlődik Desktop, Webes és Cloudos platformokon is.