Lezárult projektjeink I.

2016.11.07. 10:08:00
Egy teljesen új, áttervezett, impozáns, többfunkciós sportlétesítmény jött létre, amely természetesen a kor elvárásaihoz illeszkedő technikai háttérrel szolgálja ki a szurkolókat és játékosokat egyaránt. Az objektumba
 telepített modern rendszerek között ott találjuk a Seawing Kft. által szállított szurkolói beléptető és jegyellenőrző rendszert is. Büszkén mondhatjuk, hogy a hazai NB I-es labdarúgó bajnokságban már két rendszerrel képviselteti magát cégünk, mivel a mezőkövesdi stadion után az MTK is Seawing rendszert választott a beléptetésre.
A stadionba történő szurkolói beléptetés öt bejáraton keresztül lehetséges, amelyből négy a hazai, míg egy a vendég szurkolók számára van fenntartva. Minden bejáratnál egy embermagasságú, dupla forgókereszt lett elhelyezve, amelyekbe egy-egy egyedi gyártású kaputábla van integrálva vandálbiztos módon. A kaputábla SC-1000-es vezérlőegységet, vonalkód olvasót és a belépő személyt informáló LCD-s és LED-es kijelzőt tartalmaz. Az azonosítás alapesetben papíralapú, vonalkódos jeggyel történik, de lehetőség van telefonkijelzőről történő olvastatásra is. A jövőre gondolva a rendszer elő van készítve proximity kártyás vagy NFC-s olvasó csatlakoztatására is.
 
Már rutinszerű, bevett gyakorlat, hogy a beléptető rendszer on-line kapcsolatban van a jegyértékesítő rendszerrel, így a rendezvény nyitását követően az elővételben megvett és a helyszínen értékesített jegy is azonnal használható az adott kapunál. Minden jegyen egyedi vonalkód található, amely csak egyszeri belépésre jogosít fel. A forgókapun történő áthaladást követően a jegy rendszerszinten letiltódik, így ezt követően egyik bejáraton sem lehet vele ismételten közlekedni. A nézőtér szektor felosztása a beléptető rendszerben is adaptálva van, vagyis minden jeggyel csak a szektorának megfelelő kapun lehet áthaladni. Ezt a felosztást természetesen a rendszer üzemeltetője az adott rendezvényhez illeszkedően bármikor átszervezheti.
Azokon a területeken, ahol nem létesült fizikai kapu, mobil vonalkód-olvasó terminállal történik a beléptetés. pl.: VIP szektor, sajtó területe, SKYBOX-ok. Az ún.
mobilterminálok az épület védett WIFI hálózatán keresztül a beléptető rendszer adatbázisához csatlakoznak, és értékelik ki a belépési jogosultságot, teljesen azonos módon, mintha vezetékes eszközök lennének. 
A rendszert a Seawing SiS-Aréna modul vezérli, amely cégünk rendezvény beléptetésre optimalizált szoftvere. A programon keresztül lehetőség van a teljes rendszer felügyeletére, kezelésére. Folyamatosan nyomon követhetők a kapuknál történő mozgások, esetleges incidensek (érvénytelen azonosító vagy ismételt belépési próbálkozás), de indíthatók vészhelyzeti programok vagy teljes mértékben letilthatók a kapuk is. A szoftverből az üzemeltető vagy a rendőrség számára fontos statisztikai adatok is kinyerhetők, pl.: aktuális nézőszám vagy annak szektoronkénti eloszlása, incidensek száma, stb.
A nyitómérkőzésre és egyben a rendszer főpróbájára 2016. október 13-án került sor, ahol az ünnepélyes átadási ceremóniát követően az MTK csapata a Sporting CP-t látta vendégül. Ez remek alkalom volt arra, hogy a játékosok a pályán, a beléptető rendszer pedig a külső kapuknál igazolja a megelőlegezett bizalmat. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a mérkőzésre a helyszínen közel ötezer néző volt kíváncsi, így ekkora nézőszám gördülékeny bejutását kellett biztosítani.
A mérkőzést követően kijelenthetjük, hogy a bemutatkozás jól sikerült, a Seawing rendszer beléptetési taktikája kitűnő választásnak bizonyult, így minden jogosult szurkoló és meghívott vendég időben elfoglalhatta helyét a stadionban. Reméljük még sok hasonló sikerben lesz részünk sportrendezvényeken, akárcsak az MTK hazai mérkőzésein. Ezúton kívánunk sok sikert az MTK csapatának!
A Seawing csapata.